FAQ Waardering

Hoe weet ik of een bepaald spel goed is?


Of een spel goed is, hangt natuurlijk van je smaak af. Als je voor iemand anders een spel wilt kopen, is het handig als je diens smaak kent. Dat is niet altijd even gemakkelijk. De waarderingen die vermeld staan in de spelbeschrijvingen van Spelmagazijn zijn natuurlijk gebaseerd op mijn eigen smaak. Om te kijken of deze smaak overeenkomt met de gewenste smaak, kun je kijken naar spellen die je wel kent. Neem een spel dat je goed vindt en een spel dat je slecht vindt en kijk naar de waarderingen in Spelmagazijn. Komen deze overeen, dan wordt de kans groter dat ook mijn waardering bij de andere spellen overeenkomt. Ik heb ook een Top 10 samengesteld: hier kun je ook zien wat ik en mijn andere vrienden leuke spellen vinden. Andere spellensites kunnen natuurlijk een andere mening hebben. Tot slot kun je natuurlijk ook een oproep plaatsen op Bordspelmania om te kijken wat andere spelers van het spel vinden.


Op de oude website werden de spellen gewaardeerd met een gezichtje. De toelichting op deze waardering kun je op de oude website vinden.

Op deze nieuwe website hebben we de volgende waarderingen voor de spellen.

  • Top. Een geweldig spel. Dit mag eigenlijk in geen enkele goede spellenverzameling ontbreken.

  • Goed. Dit spel bevalt me goed en speel ik graag. Dat kan zijn omdat het spelsysteem goed in elkaar zit en voor een spannend spel zorgt, maar ook omdat het gewoon leuk om te spelen is.

  • Voldoende. Een aardig spel, maar niet bijzonder. Leuk om af en toe eens op tafel te zetten en gewoon lekker te spelen, maar meestal ontbreekt de diepgang van een topspel.

  • Matig. Dit spel bevalt me niet (helemaal). Liever speel ik iets anders. Ieder zijn smaak. Het spel kan te simpel of te saai zijn, of bijvoorbeeld te veel storende gelukselementen bevatten. Hier zul je niet veel spelbeschrijvingen van vinden. Ik gebruik mijn tijd liever om spellen te spelen en te beschrijven die ik wèl leuk vindt. Die geef ik dan ook voorrang.

  • Onbekend. Dit spel heb ik nog niet of niet vaak genoeg gespeeld om al een oordeel te geven. Ook kinderspellen zullen vaak geen mening krijgen, omdat kinderen andere elementen in een spel leuk vinden dan volwassenen.

Dobbelsteen - Goed
Dobbelsteen - Voldoende
Dobbelsteen - Matig