Nieuws 2014

De Legenden van Andor wordt Speelgoed van het Jaar 2014 12+

Geplaatst 5 nov. 2014 23:49 door Ronald Hoekstra


Tijdens een feestelijke uitreiking in Amsterdam heeft het spel De Legenden van Andor de titel Speelgoed van het Jaar gewonnen in de categorie 12+. Chazia Mourali praatte de onderdelen aan elkaar. Het thema van de dag was 'happy'. Dat was niet alleen aan de muziek te horen, maar iedereen kreeg ook een button met een vrolijke smiley. Bij de prijsuitreiking werd er ook aandacht besteed aan pesten en hoe spellen daarin kunnen helpen. Vooral coöperatieve spellen kunnen daar een bijdrage aan leveren. 999Games had maar liefst 3 coöperatieve spellen die genomineerd waren: De Betoverde Toren, Flash Point en De Legenden van Andor. Deze laatste won in de categorie 12+. Een van de scholen die geholpen had bij het testen van het genomineerde speelgoed was aanwezig en liet ook regelmatig duidelijk hun voorkeur weten.

Michael Bruinsma (999 Games) staat presentatrice Chazia Mourali te woord.

Bezoekersactie prijsuitreiking Nederlandse Spellenprijs

Geplaatst 29 okt. 2014 20:30 door Ronald Hoekstra

Persbericht


Dit jaar wordt voor de veertiende keer de Nederlandse Spellenprijs – dé kwaliteitsprijs voor in het Nederlands gepubliceerde gezelschapsspellen – uitgereikt. Deze feestelijke uitreiking vindt uiteraard weer plaats gedurende het SpellenSpektakel en wel op zaterdag 8 november om 14.00 uur.


Het vlotte dobbelspel Qwixx (uitgegeven door White Goblin Games en bedacht door Steffen Benndorf) werd eerder dit jaar door de onafhankelijke vakjury van de Nederlandse Spellenprijs verkozen tot beste, Nederlandstalig familiespel van de afgelopen jaargang, terwijl het avontuurlijke De Legenden van Andor (uitgegeven door 999 Games en bedacht door Michael Menzel) er in de categorie expertspellen met de winst vandoor wist te gaan.


De Duitse auteur van Qwixx – Steffen Benndorf – komt speciaal voor de ceremonie over en zal naast de winnende uitgevers eveneens aanwezig zijn om de prijs in ontvangst te nemen.


Hoewel de uitreiking van de Nederlandse Spellenprijs op exclusieve basis plaats vindt in de persruimte van het Beursgebouw, kan ook een beperkt aantal bezoekers van het SpellenSpektakel er bij zijn! Er zijn namelijk 15 plaatsen beschikbaar voor bezoekers van de beurs! Dus wie samen met de winnende uitgevers, Qwixx-auteur Steffen Benndorf, juryleden en pers aanwezig wil zijn bij de uitreiking van de Nederlandse Spellenprijs 2014, stuurt nu een mailtje naar pr@spellenprijs.nl met daarin vermeld naam en woonplaats.


De eerste 15 personen ontvangen een bevestiging van hun aanmelding en kunnen onder het genot van een drankje aanwezig zijn bij de feestelijke uitreiking. Bovendien krijgen deze aanwezigen bij binnenkomst een mini-uitbreiding voor het winnende spel De Legenden van Andor! Let op: bezoekers moeten wel zelf nog een toegangsbewijs voor het Spellenspektakel aanschaffen om bij de uitreiking aanwezig te kunnen zijn.

Ravensburger terug op het Spellenspektakel

Geplaatst 5 okt. 2014 23:02 door Enrico van Kessel [ 6 okt. 2014 10:38 bijgewerkt ]


Op 8 en 9 november is het Spellenspektakel weer in het Beursgebouw in Eindhoven. Langzaamaan worden steeds meer namen bekend van uitgevers die aanwezig zullen zijn met een stand. Naast bekende uitgevers als 999Games, The Game Master en White Goblin Games die wederom aanwezig zullen zijn, zullen er ook wat wijzigingen zijn.

Voor de kooplustigen is het slechte nieuws dat Adriaensen dit jaar niet aanwezig zal zijn met de gebruikelijke grote verkoopstand. Gelukkig wordt de vrijgevallen plaats ingenomen door De Rode Pion, die aangegeven heeft met een grote stand naar Eindhoven te komen.

Het goede nieuws is dat de beurs in de breedte groeit doordat Ravensburger en University Games na een paar jaar afwezigheid weer op het Spellenspektakel zullen staan.

Een overzicht van de tot nu toe bekendgemaakte exposanten kun je vinden op onze Spellenspektakel-pagina.

Hoornse spellendag

Geplaatst 19 sep. 2014 16:18 door Ronald Hoekstra [ 19 sep. 2014 16:18 bijgewerkt ]


Op zondag 2 november 2014 vindt de nieuwe editie van de Hoornse spellendag plaats. De Spellenhoorn organiseert deze dag in samenwerking met Stichintg Netwerk in het wijkcentrum De Zaagtand. Je kunt er van 11.00u tot 17.00u terecht om spellen te spelen.

Speeldag Hoorn

Geplaatst 19 sep. 2014 16:07 door Ronald Hoekstra


Zondag 21 september 2014 vindt alweer de zesde editie plaats van de Hoornse speeldag. Dit kindvriendelijk is gratis toegankelijk is. Kinderen van globaal 4 tot 14 jaar kunnen van alles doen, beleven of ontdekken. De activiteiten vinden in de openlucht of in tenten en trailers plaats. Het is een groots en voor Nederland uniek evenement. België en Duitsland zijn ons reeds voorgegaan. In verschillende straten in de binnenstad staan tussen 12 en 17 uur attracties, tenten en kramen waar gespeeld kan worden. Fabrikanten van speelgoed en speelgoedwinkels presenteren zich. Maar ook zullen er Oudhollandse spelen gespeeld worden, gaan musea en organisaties zich manifesteren. Er is aandacht voor gezondheid en sport, voor educatie en spelcomputers, voor samen of alleen spelen of bouwen. Er zijn megasjoelbakken, clowns, springkussens, lucht- en zandkastelen, stelten en driewielers, trapauto's, XXL-versies van bordspellen, demonstraties, muziek- en dansvoorstellingen, er wordt geknutseld en gebouwd, er is spanning, er wordt gelachen. De stad Hoorn is niet zomaar gekozen. De stad heeft al veel met spelen en spellen. Zo zijn er het Speelgoedmuseum en de Museumstoomtram, een speelgoedimporteur en een gespecialiseerde Spellenwinkel. Tevens is er een Clowntjesdag en de Vakantiespelen. Het nostalgische Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn heeft ook al vele exposities over speelgoed gehad zoals Lego, Barbie, Jumbo en Playmobil.


De volgende spellenuitgevers zijn o.a. aanwezig: 999 Games, Goliath BV, Odynaut Games, Rielekst, Sunny Games, Waterfall Games en White Goblin Games.

Puerto Diablo binnenkort via Kickstarter

Geplaatst 16 sep. 2014 20:26 door Ronald Hoekstra


Op 18 september 2014 begint een crowdfunding project voor het kaartspel Puerto Diablo. Het is een spel voor 2 tot 5 spelers die een reis langs vier havens maken en daarbij hun team van personages uitbreiden. Het spel bestaat uit ongeveer 180 kaarten en duurt zo'n 30 minuten per speler. Er is een website en een facebook pagina om je op de hoogte te houden.

Goudse Spellendag

Geplaatst 15 sep. 2014 20:54 door Ronald Hoekstra [ 15 sep. 2014 20:57 bijgewerkt ]


Zondag 21 september 2014 openen de deuren van gebouw Concordia in het sfeervolle centrum van Gouda zich voor de zomereditie van de Goudse Spellendag. Vorige keer hebben ruim 110 spelliefhebbers al een enorm gezellige middag beleefd, deze keer hebben de Spelgroep Gouda, Marktspellen Gouda en Simtasia een nog voller en leuker programma samengesteld, waarbij absoluut iedereen aan zijn spel-trekken komt. Zo hebben ze onder andere:

 • Speel met Jeroen Geenen zijn spel Cherry Picking, uitgegeven door de Duitse uitgever Zoch

 • ‘Fiets’ een rondje mee in het wielerspel Linkeballen van Hulst Games

 • De nieuwste spellen van White Goblin Games en ze slaan de klassieker Weerwolven en Waaghalzen natuurlijk niet over

 • Ravensburger presenteert i.s.m. Spelgroep Gouda het nieuwe interactieve Scotland Yard Master en het briljante spel Cartagena

 • Een nieuw Pathfinder RPG adventure (voorinschrijving gewenst) en het Pathfinder Cardgame

 • Speel het spel samen met de auteurs van o.a. Travalgo, Balance Games, Puerto Diablo, Banco Banco, Se7en en CherCher

 • De spellen van Bergsala Enigma, waaronder het spectaculaire X-Wing en de nieuwste Arkham spellen

 • De altijd populaire Black Stories

 • Natuurlijk de mogelijkheid om zelf je spel te kiezen uit onze speel-o-theek en daarna te kopen bij Marktspellen of Simtasia.

 • Maak kennis met de leden van Spelgroep Gouda en informeer naar wat zij verder doen!

 • Nog veel meer...!

Check de website http://www.goudsespellendag.nl voor de laatste updates of volg ze op Facebook: http://www.facebook.com/GoudseSpellendag.


Zoals altijd is de toegang (van 12:00 tot 18:00 uur) geheel GRATIS en zijn ter plekke hapjes en drankjes te koop voor zeer schappelijke prijzen!

Nederlands-Vlaams kampioenschap Triominos

Geplaatst 11 sep. 2014 12:26 door Ronald Hoekstra


Zaterdag 4 oktober 2014 heeft in Eindhoven het eerst Nederlands-Vlaams kampioenschap Triominos plaats. De voorrondes beginnen om 11.30 uur, de finale staat gepland rond 17.00 uur. Tot vrijdag 26 september kunnen deelnemers zich nog aanmelden via inschrijven@rollthedice.nl.


Triominos wordt in Nederland uitgebracht door Goliath. De klassieke variant van het dominospel werd bedacht door Allan Cowan, een Amerikaanse Parijzenaar met een fascinatie voor cijfers. In 1965 lag de eerste Triominos in de winkels. De afgelopen vijftig jaar verschenen diverse varianten van het internationaal razend populaire spel.


Nu heeft Goliath de bordspelvereniging Roll The Dice uit Veldhoven gevraagd het eerste Nederlands-Vlaamse kampioenschap te organiseren. Aan het NVK Triominos, dat open staat voor iedereen vanaf twaalf jaar, zullen maximaal zestig spelers uit Nederland en Vlaanderen deelnemen. De deelname is gratis. Het kampioenschap heeft plaats in Eetcafé Movies, Vestdijk 9, Eindhoven.


Uitgebreide informatie over het NVK Triominos, de toernooi- en spelregels en inschrijving staat op de website www.rollthedice.nl/activiteiten/nvk-triominos/

Peter Mentzij Nederlands Kampioen Rummikub

Geplaatst 10 sep. 2014 16:04 door Ronald Hoekstra


Peter Mentzij is de nieuwe Nederlandse kampioen Rummikub. Aan de 29e editie van het NK Rummikub in Wijk aan Zee deden ruim honderd spelers mee. Na een spannende strijd bleek de 44-jarige inwoner van Purmerend de beste. Hij zal Nederland daarom vertegenwoordigen bij het WK Rummikub 2015.


Voor Peter Mentzij is het een droom die is uitgekomen. In 1997 won hij al het WK Rummikub in Londen. Hij wilde Nederland nog eens internationaal vertegenwoordigen. Nu is dat gelukt en krijgt hij na achttien jaar de kans als Nederlands kampioen opnieuw de wereldtitel te veroveren.

Mens-erger-je-niet bestaat 100 jaar

Geplaatst 10 sep. 2014 15:07 door Ronald Hoekstra


Het wereldbekende spel Mens-erger-je-niet bestaat volgens een artikel in AD inmiddels alweer 100 jaar. Het zou in Duitsland zijn ontstaan in de eerste wereldoorlog. Het spel Pachisi uit India bestaat echter al honderden jaren langer.


Artikel in AD

Interview op NPO radio 1

Amsterdams Bordspellen Kampioenschap 2015

Geplaatst 6 sep. 2014 11:18 door Ronald Hoekstra


Op 14 en 15 februari 2015 wordt de 12e editie van het Amsterdams Bordspellen Kampioenschap gehouden in café "de 2 klaveren" (De Clercqstraat 136, Amsterdam). Deelname kost € 7,50. Het programma is als volgt:


Zaterdag 14 februari 2015

 • 11.00u-12.30u Bruggen van Shrangi-La

 • 13.00u-14.00u Modern Art

 • 15.00u-21.00u Age of Renaissance

Zondag 15 februari 2015

 • 10.00u-11.30u Thurn und Taxis

 • 12.00u-13.30u Endeavor

 • 14.00u-17.30u Le Havre

Van de deelnemers wordt verwacht dat alle spellen goed bekend zijn.


United Friends

Speel Imperial 2030 bij The Joker

Geplaatst 6 sep. 2014 09:52 door Ronald Hoekstra [ 10 sep. 2014 10:25 bijgewerkt door Sandra Pellegrom ]


Bij spellenwinkel The Joker (Oudegracht 230 in Utrecht) wordt op een aantal zaterdagen het spel Imperial 2030 in de etalage gespeeld. Dit gebeurt op 4 oktober, 1 november en 13 december 2014. Er wordt gespeeld van 14.00u tot 17.00u. Als je mee wilt spelen, zorg dan dat je ruim op tijd aanwezig bent.

Imperial 2030 is een strategisch bordspel, waarin 2 tot 6 spelers in de huid kruipen van de leiders van de wereldmachten: Rusland, Verenigde Staten, Europa, India, Brazilië en China.


The Gamemaster

Nieuwe kinderspellen bij Sunny Games

Geplaatst 13 aug. 2014 00:47 door Ronald Hoekstra [ 13 aug. 2014 00:53 bijgewerkt ]


Zonnespel heet voortaan Sunny Games. Deze week zijn er bij Sunny Games twee nieuwe kinderspellen verschenen. Zoals gebruikelijk bij Sunny Games zijn dit coöperatieve spellen. Bij een presentatie van de nieuwe spellen waren de auteurs aanwezig en daarbij vertelden zij over de ontwikkeling van de spellen.

Parado

Auteur Jouke Korf (bekend van Antarctica en Stop de Stropers) vertelde dat hij voor Parado een andere aanpak heeft gebruikt dan zijn eerdere spellen. Niet het mechaniek en niet het thema stonden centraal, maar het spelen met zijn zoontje (van nu 6 jaar). Hij zag zichzelf al spelen met zijn zoontje en vooral plezier maken en lachen. Zijn zoontje was gek op het gooien van dobbelstenen, dus dat moest er ook zeker in zitten. Hij baseerde het spel op een tekenspelletje dat hij vroeger met vrienden deed op een omgevouwen stuk papier. De een tekende het hoofd, de volgende het lichaam, de derde de benen en dan werd de hele tekening bekeken. Hij wilde er echter geen tekenspel van maken. Zo waren de grenzen gelegd en kon hij gaan ontwerpen. Toen hij helemaal klaar en tevreden was, ging het spel naar Zonnespel. Daar kwamen echter nog verbeteringen vandaan, die het spel nog beter maakten. Daarna moest de naam nog verzonnen worden: Kinderverkleedfeest was niet echt een internationale naam. Er werd gezocht naar kindernamen, maar zelfs Lars & Lisa werd niet in alle landen goed ontvangen. Uiteindelijk is de naam Parado geworden, afgeleid van een feestelijke parade. Het spel is geschikt voor 2 tot 6 spelers vanaf 4 jaar. Twee kleurendobbelstenen geven aan welke delen je mag pakken (hoofd, lichaam, benen). Heb je een figuurtje klaar, dan mag je het figuur voorzien van twee voorwerpen, gewoon omdat het leuk is. Je mag ook delen geven aan andere spelers, gewoon om ze te helpen. Kun je echter geen delen pakken, omdat de gegooide kleuren op zijn, dan komt de eerste toeschouwer op een stoel zitten. Zijn alle zes de stoelen vol, voordat alle kinderen verkleed zijn, dan heeft iedereen het spel verloren. Anders win je met een prachtige parade. Tamara Havik heeft de illustraties voor Parado verzorgd.

ZooMemo

Marleen van Hoornyck is een nieuwe auteur bij Sunny Games. Zij maakt spellen voor het Vlaamse onderwijs. Ze gebruikte altijd al spellen in het onderwijs, maar er ging pas een wereld open bij de ontdekking van samenwerkingsspellen. Bij het spelen van competatieve spellen verdween het leeraspect vaak naar de achtergrond. Het was belangrijker te winnen dan er iets van op te steken. En de mindere leerlingen vonden het ook minder leuk en leerden dus nog minder. Bij samenwerkingsspellen was dat anders. Uit ervaring bleek dat twee raddraaiers uit de klas tijdens samenwerkingsspellen ineens heel goed konden samenwerken. En bij een groepje van vier dat eigenlijk niet wilde spelen, begonnen er twee toch te spelen. Ineens ging nummer drie ook adviezen geven en toen ze vastliepen, wist nummer vier ineens een oplossing. Toch was er ook verschil in de samenwerkingsspellen. Bij spellen die om kennis draaiden, namen de leerlingen met veel kennis de "macht" in handen. En bij de meer strategische spellen waren anderen weer in het voordeel. En dat is dan weer niet de bedoeling. Bij het ouderwetse Memory kan iedereen echter zo meedoen. En zo werd het coöperatieve memoryspel ZooMemo geboren. Er moest alleen nog een thema aan worden geplakt. Nu spreken jonge dieren kinderen vaak aan, dus daar werd het spel op gebaseerd. Alleen duurde het nog even, voordat alles op zijn plaats viel. Een 7-jarige tester wist waarom de dieren door elkaar lagen: de jonge dieren waren de dierentuin gaan verkennen en wisten de weg niet meer terug. De spelers moeten broertje en zusje bij elkaar vinden en in het juiste hok plaatsen. Dit moet gebeuren voordat de directeur komt kijken. Tussen de dierenkaartjes zitten 4 directeurkaartjes. Telkens als er een wordt omgedraaid, komt de directeur een stap dichterbij de dierentuin. Om het spel nog lastiger te maken zitten er ook 2 leeuwenkaartjes in. Zodra een leeuw wordt getrokken, schrikken alle dieren die nog niet in een hok zitten en rennen door elkaar. Het spel is geschikt voor 1 tot 8 spelers vanaf 5 jaar. De schattige tekeningen van ZooMemo zijn gemaakt door een nieuwe illustrator: Renske Harkema. Zij werd in 2011 twee achter Tamara Havik bij de illustratorzoektocht.


Beide spellen zitten in handzame doosjes van 12 bij 18 cm. Tevens staat voortaan de leeftijd voorop de doos vermeld.


Sunny Games

Tamara Havik, Jouke Korf, Renske Harkema, Marleen van Hoornyck

Renske Harkema signeert ZooMemo

Siberia kaartspel bij Happy Meeple

Geplaatst 18 jul. 2014 14:31 door Ronald Hoekstra [ 18 jul. 2014 14:33 bijgewerkt ]


Op de website Happy Meeple kun je op eenvoudige wijze bord- en kaarspellen spelen tegen computertegenstanders, maar ook tegen echte spelers. De instap is heel eenvoudig en de spellen worden duidelijk uitgelegd. Je kunt tegen steeds sterkere computertegenstanders aantreden en zo je dorpje laten groeien.


De spellen die je kunt spelen zijn (op dit moment):

 • Lost Cities

 • Finito

 • Level X

 • Keltis Cardgame

 • Keltis Ór

 • Siberia Cardgame

De nieuwste toevoeging is Siberia Cardgame. Dit blijkt een alleraardigst (en verslavend) kaartspel te zijn. Je probeert zo rijk mogelijk te worden door grondstoffen uit een algemene rij kaarten binnen te halen. Je kunt echter verschillende assistenten in dienst nemen die je daarbij helpen: arbeiders, die je helpen meerdere grondstoffen tegelijk binnen te halen, verkopers, die de waarde van de grondstoffen verhogen en managers die het gemakkelijker voor je maken. Timing is in het spel erg belangrijk. Een aanrader! Hieronder enkele screenshots van Siberia op Happy Meeple.

Spelmagazijn op bezoek bij De Spellenwinkel Breda

Geplaatst 18 jul. 2014 14:13 door Ronald Hoekstra


Onlangs heeft Spelmagazijn een bezoekje gebracht aan De Spellenwinkel in Breda. De winkel is niet zo groot en gelegen in een woonwijk. De muren zijn echter van de grond tot het plafond gevuld met spellen. De keus is groot en actueel en de eigenaresse is goed op de hoogte van de diverse spellen. Het was leuk om te horen dat UGO! enthousiast wordt verkocht.


Nabij de spellenwinkel is ook een spelletjescafé: de Zandloper.

Dolmen bij Spieleschmiede

Geplaatst 8 jul. 2014 20:37 door Ronald Hoekstra


Dolmen is een nieuwe uitgave van Die Dolmengötter uit 2005. Je kunt er op intekenen bij Spieleschmiede. Als je het oorspronkelijke spel al hebt, kun je ook alleen intekenen op het nieuwe spelbord en de uitbreidingen. Dolmen is een strategisch meerderheden spel, waarbij de spelers druiden inzetten om indrukwekkende steencirkels in Ierland op te richten.


Spieleschmiede

Oklahoma Boomers bij Spieleschmiede

Geplaatst 8 jul. 2014 20:28 door Ronald Hoekstra


Martyn Faber (bekend van o.a. Cities, Wadi en Limes) brengt zijn nieuwe spel Oklahoma Boomers uit via Spieleschmiede. Inmiddels heeft het spel de financieringsgrens bereikt. Er is nog tot 20 juli 2014 de tijd om de grens van de zilvermijnuitbreiding te bereiken. De verzendkosten naar Nederland bedragen slechts € 3,00. Voor € 20,00 kun je intekenen voor het basisspel en voor € 5,00 meer ook de Santa Fe Railroads uitbreiding. Het is een spel voor 2 spelers met weinig regels, maar veel diepgang.


Spieleschmiede

Winnaars Nederlandse Spellenprijs 2014

Geplaatst 15 jun. 2014 10:38 door Ronald Hoekstra


Op 12 juni 2014 zijn de winnaars van de Nederlandse Spellenprijs 2014 bekend gemaakt. In de categorie familiespellen heeft Qwixx van White Goblins gewonnen. De andere genomineerde spellen waren Hanabi en UGO!.

In de categorie expertspellen heeft De Legenden van Andor van 999Games gewonnen. De andere genomineerde spellen waren Brugge en Russian Railroads.

UGO! naar Duitsland en Frankrijk

Geplaatst 15 jun. 2014 10:29 door Ronald Hoekstra


Het succes van UGO! houdt nog niet op. In Duitsland gaat het spel worden uitgegeven door Kosmos en in Frankrijk door Iello.

Nominaties Nederlandse Spellenprijs 2014

Geplaatst 1 mei 2014 17:26 door Ronald Hoekstra


De jury van de Nederlandse Spellenprijs heeft uit ruim 75 gepubliceerde gezelschapsspellen de nominaties voor de Nederlandse Spellenprijs 2014 bekend gemaakt. In de categorie familiespellen zijn de nominaties gegaan naar ‘Hanabi’, ‘UGO!’ en ‘Qwixx’. Bij de expertspellen gingen de nominaties naar ‘Brugge’, 'De Legenden van Andor’ en ‘Russian Railroads’. De winnaars van de Nederlandse Spellenprijs in beide categorieën worden op donderdag 12 juni bekend gemaakt.

De Nederlandse Spellenprijs wordt dit jaar voor de veertiende keer uitgereikt. Voor het tweede jaar op rij zijn dit jaar prijzen te verdelen in twee categorieën: de Nederlandse Spellenprijs (voor familiespellen) en de Nederlandse Spellenprijs –Experts (voor expertspellen). Een vakjury, bestaande

uit 10 experts uit de markt, nomineerde in de categorie familiespellen de volgende titels:

 • Hanabi, een coöperatief kaartspel over het creëren van een vuurwerkshow, ontworpen door Antoine Bauza en uitgegeven door Asmodee;

 • UGO!, een slagenspel over een florerend koninkrijk waarin de boeren hun werk doen, ontworpen door Ronald Hoekstra, Thomas Jansen en Patrick Zuidhof en uitgegeven door PlayThisOne;

 • Qwixx, een dobbelspel voor de hele familie, ontworpen door Steffen Benndorf en uitgegeven door White Goblin Games.

Bij de expertspellen gingen de nominaties na een bijzonder spannende nominatieronde naar de volgende titels:

 • Brugge, een bordspel over het commercieel aantrekkelijke Brugge van de 15e eeuw, ontworpen door Stefan Feld en uitgegeven door White Goblin Games;

 • De Legenden van Andor, een coöperatief bordspel over een groep helden die de grens van het fictieve rijk Andor beschermt, ontworpen door Michael Menzel en uitgegeven door 999 Games;

 • Russian Railroads, een bordspel over het aanleggen van spoorlijnen in Rusland, ontworpen door Helmut Ohley en Leonhard Orgler en uitgegeven door 999 Games.