Dobble

Spelinformatie

Titel Dobble

Auteur Denis Blanchot

Uitgever Asmodee

Aantal spelers 2 tot 8

Leeftijd vanaf 6 jaar

Speelduur 15 minuten

Taal Nederlands, Frans

Materiaal 55 kaarten, spelregels

Geschreven door Ronald Hoekstra, juli 2011

Introductie

Dobble bestaat uit 5 verschillende spelletjes die met de 55 kaarten gespeeld kunnen worden. Elk kaartje heeft 8 symbolen en daarvan komt er altijd maar 1 overeen met elk van de andere kaarten. Alleen het formaat van de afbeelding kan verschillen. In alle spelletjes is het de bedoeling dit overeenkomende symbool te vinden.

Spelverloop

Spel 1: De toren des doods


Alle kaarten worden geschud en iedere speler krijgt één gedekte kaart voor zich. De overige kaarten worden open op een stapel in het midden gelegd. Alle spelers draaien tegelijkertijd hun kaart om en het spel kan beginnen.


Wie als eerste ziet welk symbool van zijn kaart overeen komt met de kaart in het midden (de bovenste van de stapel), roept de overeenkomst en legt de kaart op zijn stapel. Nu begint direct de volgende ronde. Dit gaat net zo lang door, totdat de middelste stapel op is. Wie nu de meeste kaarten in zijn eigen stapel heeft, wint het spel.

Spel 2: De put


Dit spel werkt precies andersom. Alle spelers beginnen met een stapel en in het midden ligt één kaart. Wie nu als laatste zijn stapel leeg heeft, verliest.


Spel 3: Schuif de hete aardappel door


Alle spelers krijgen één kaart en draaien deze tegelijkertijd om. Het handigst is om dat op je open hand te doen. Je moet nu proberen een symbool te vinden bij een andere speler dat ook op jouw kaart staat. Lukt dat, dan leg je je kaart(en) op zijn kaart. Wie als laatste nog kaarten in zijn hand heeft, legt deze op zijn strafpuntenstapel. Een volgende ronde begint, tot er geen nieuwe kaarten meer zijn. Wie de meeste strafpunten heeft, verliest.


Spel 4: Pak ze allemaal


Alle spelers krijgen één kaart en in het midden komt een open kaart te liggen. De spelers draaien hun kaarten tegelijk om en zoeken een symbool op een van de kaarten van de spelers en de kaart in het midden. Benoem het symbool en leg de kaart op je scorestapel. Als alle spelerkaarten verdeeld zijn, krijgen de spelers een nieuwe kaart en komt er een nieuwe in het midden te liggen. Als er geen nieuwe kaarten meer zijn, wint de speler met de meeste punten.


Spel 5: Een vergiftigd geschenk


Dit spel lijkt op spel 1. Maar nu probeer je de kaarten uit het midden op de stapels van de andere spelers te leggen. Als de middelste stapel leeg is, wint de speler met de minste kaarten.

Waardering

Dobble is een geweldig leuk kaartspelletje. Het is binnen een minuut uitgelegd en iedereen die meekijkt, wil direct meedoen. Van jong tot oud kun je dit snel tussendoor spelen. Het zit ook nog eens in een handzaam blikje. Een uitstekend cadeau-spelletje. Goed.

Opmerking Ronald

Soms heb je echt het gevoel dat er echt geen symbool overeenkomt. Maar nadat de tegenstander een overeenkomst heeft gevonden, zie je hem ineens toch. Ongelooflijk.

Strategie

Soms kun je een serie achter elkaar maken als op de volgende nieuwe kaart in het midden hetzelfde symbool weer voorkomt.

Links

Met dank aan Asmodee voor het beschikbaar stellen van een recensie-exemplaar.