Spiel 2018 verslag Ronald deel 5

Naar deel 4.


Zondag. De laatste dag alweer. Danny had een plekje voor ons gereserveerd bij Scorpius Freighter. Samen met Seb en nog een vierde speler, lieten we het spel uitleggen. Dat gebeurde aan de tafel er naast, dus we moesten telkens de plek aan onze tafel verdedigen. De grote lijnen van het spel waren duidelijk, dus we konden beginnen. Tijdens het spel doken er nog wat vragen op, maar deze werden snel en duidelijk uitgelegd. Op het spelbord van Scorpius Freighter staan drie planeten. Rond elke planeet vliegt een ruimteschip van actie naar actie. Als een ruimteschip een rondje heeft gemaakt, moet de speler die daar voor heeft gezorgd een van zijn goederen in het schip leggen. Als een van de schepen vol is, is het spel afgelopen. Omwille van een kortere demonstratie, begonnen de ruimteschepen al met blokjes aan boord. Iedere speler heeft een eigen ruimteschip (met een inhoud van 4 bij 4 vakjes) en vier bemanningsleden. Deze bemanningsleden hebben allemaal een speciale eigenschap, die eerst geactiveerd moet worden. Ook hier was er bij iedereen al één bemanningslid geactiveerd. In je beurt kun je 1 of 2 bemanningsleden inzetten om een van de ruimteschepen 1 of 2 velden te laten verplaatsen. Daarna mag je de actie waar het schip eindigt uitvoeren. Hoe meer bemanningsleden je daar voor activeert, hoe beter je deze actie mag doen. In het beste geval kun je dus een ruimteschip 1 veld verplaatsen en daarna de actie voor sterkte 3 doen (je hebt immers maar 4 bemanningsleden). Later kun je nog bonussen verdienen, waardoor je de actie nog vaker kunt uitvoeren. Als je nog 0 of 1 bemanningslid over hebt, worden ze allemaal weer geactiveerd. Het maakt niet uit welk bemanningslid je activeert: de speciale eigenschappen blijven altijd gelden.

Scorpius Freighter

Scorpius Freighter

De drie planeten fungeren eigenlijk als 3 rondellen met elk deels andere acties. Op planeet 1 kun je voornamelijk je ruimteschip en bemanning verbeteren, planeet 2 levert vooral inkomsten op (die je ergens moet kunnen opslaan) en bij planeet 3 zet je deze inkomsten om in punten. Dat omzetten kan door middel van kleine of grote contracten. Vooral deze laatste kunnen veel punten opleveren. Seb en de vierde speler richtten zich daar op, terwijl ik snel veel kleine contracten binnen haalde. Danny was eerste bezig zijn ruimteschip en bemanning aan het verbeteren. Het werd mij duidelijk dat het spel niet al te lang moest duren, want dan zouden de andere spelers te veel punten gaan scoren. Ik zag mijn voorsprong slinken en probeerde het spel zo snel mogelijk te eindigen. Tevergeefs, want vooral Seb wist aanzienlijk te scoren met zijn grote contracten. Het spel was me erg goed bevallen met veel leuke combo mogelijkheden. Er is alleen niet veel mogelijk om de andere spelers dwars te zitten.


Samen met Seb gingen we op zoek naar een volgende spel. We kwamen uit bij Architectura. Toen we na de uitleg net begonnen waren, schoof ook Danny nog aan. We besloten opnieuw te beginnen. In Architectura heeft elke speler dezelfde set gebouwenkaarten. Deze worden geschud en je krijgt er 3 op handen. Om beurten moet er een gebouw aan een ander gebouw worden aangelegd. Bij drie spelers gebeurt dat in drie rijen. Ligt er links naar je gebouw een ander gebouw, dan verandert deze in waarde. De waarde stijgt of daalt afhankelijk van de door jou gespeelde kaart. Dit doe je door het gebouw te roteren. Is je waarde aanzienlijk hoger dan het gebouw links van je, dan wordt het gebouw afgebroken en ontstaat er een nieuwe bouwplek. De meeste gebouwen hebben een speciale eigenschap, die je natuurlijk zo efficiënt mogelijk probeert in te zetten. Er is ook een gebouw dat de waarde van de kolom aan neemt of een gebouw dat dezelfde waarde krijgt als het gebouw links ervan. Zo wordt er doorgespeeld totdat niemand meer kan. Wie dan de meeste punten aan gebouwen heeft, wint. We moesten even wennen aan de mogelijkheden en toen we dachten dat het spel zo goed als af was, ontstonden er nog weer diverse mogelijkheden. Ook ben je erg afhankelijk van de kaarten die je op handen krijgt. Diverse gebouwen zijn niet altijd even handig om op dat moment in te zetten. Het spel liet gemengde gevoelens achter.

Architectura

Daarna ging ik weer even alleen op pad. Bij Hurrican Games kreeg ik de gelegenheid Naga Raja te spelen, een spel dat begin volgend jaar zal verschijnen. Het is een twee speler spel.

Naga Raja

Beide spelers hebben een bordje van 3 bij 3. Langs de rand liggen gesloten puntenfiches. Doel van het spel is als eerste een bepaald aantal punten te halen. Dit doe je door wegen aan te leggen van de onderzijde van het bord naar je puntenfiches. Elke ronde wordt gespeeld om een nieuwe tegel en daartoe spelen beide spelers tegelijkertijd een aantal kaarten uit. Daarop staat een aantal dobbelstenen vermeld. De dobbelstenen zijn gekleurde staafjes waarop geld en slangen staan. Wie het meeste geld bij elkaar gooit, krijgt de tegel. Maar voordat het geld wordt geteld, mogen de spelers nog actiekaarten uitspelen en wel zoveel als het aantal slangen dat je hebt gegooid. Deze actiekaarten kun je later dus niet meer als dobbelsteenkaarten gebruiken. Met de actiekaarten kun je veel verschillende dingen doen, zoals het aanpassen van dobbelstenen, het aanpassen van tegels op je bordje of op het bordje van de tegenstander (!), maar je kunt ook bijvoorbeeld puntenfiches bij de tegenstander verplaatsen. De verliezende speler trekt 3 nieuwe kaarten, waarvan hij er 1 aan de tegenstander geeft. Al met al een heel interactief spelletje en zodra je de mogelijkheden kent, zal het nog intenser worden. Ik was er in ieder geval aangenaam door verrast.

Naga Raja spelersbord, enkele kaarten, de dobbelstenen

Ik vervolgde mijn rondje over de beurs en kwam terecht bij Vikingjarl. Dit spel is in 2018 als Kickstarter gestart, maar het project is voortijdig gestopt. De auteur heeft het echter nog niet opgegeven en gaf mij een uitleg over het spel. Het is een vikingspel, waarbij elke speler 1 schip en 1 leger heeft, die over het bord bewegen, en daarnaast diverse strijders. Doel is als eerste een vastgesteld aantal punten te halen. Je kunt dorpjes plunderen voor geld en steden aanvallen voor punten. Er zijn ook handelssteden die elk 1 of 2 goederen verhandelen. Er zijn drie soorten goederen: hout, ijzer en mede. Het schip heeft 4 plaatsen voor krijgers en/of goederen en een plaats voor het leger. Het leger heeft 5 plaatsen voor krijgers en/of goederen. Je schip kan 3 velden verplaatsen, je leger 2. Het vechten gaat op de "Risk"-manier, waarbij de aanvaller maximaal 3 dobbelstenen gooit en de verdediger maximaal 2. Je verdient geld op basis van het aantal overlevende krijgers of punten op basis van het stadsfiche. Je kunt ook nederzettingen stichting. Deze kosten goederen, maar leveren punten op. Tevens kun je krijgers en goederen opslaan in de nederzettingen. Tot slot zijn er saga-kaarten, die invloed op het spel hebben. Elke ronde krijg je er een en je kunt ook kaarten bijkopen. Aan het eind van je beurt mag je er maximaal drie behouden.

Vikingjarl

Het was tijd om verder te gaan en zo kwam ik terecht bij het spelletje Quinque. Dit gaat over parachutespringen. Het doel ik als eerste 5 parachutespringers van jouw team op een rij te hebben. Klinkt simpel. Het spel bestaat uit tegels waarop 4 parachutespringers staan. Daarop kun je gekleurde parachutes plaatsen. In je beurt mag je een nieuwe parachute plaatsen en een tegel verplaatsen. Als alternatief mag je tweemaal een tegel verplaatsen. Het plaatsen van een nieuwe parachute gebeurt op een al gelegde tegel of een nieuwe tegel. Het verplaatsen van een tegel gebeurt in een rechte lijn. Je mag niet de tegel verplaatsen waar je zojuist een parachutist op hebt geplaatst. Doordat er telkens 4 parachutisten op een tegel staan, blijkt het nog verdraaid lastig. Een heel nieuwe kijk op vijf-op-een-rij.

Quinque

Quinque

Ik ging op zoek naar Seb. Het was zo'n beetje tijd om naar huis te gaan. Seb was echter net aangeschoven bij Chartered. Ik kon ook nog aanschuiven. De derde speler wilde niet al te lang spelen, maar lang genoeg om een idee van het spel te krijgen. De spelers hebben genummerde kaarten, die overeenkomen met locaties op het spelbord. Door het uitspelen van een kaart, kun je een grachtenpand bouwen. Dit moet aansluiten bij een bestaande keten of op ruime afstand van andere ketens staan. In dat geval sticht je een nieuw bedrijf. Dit bedrijf krijgt meteen twee extra panden en start op een koers van 30. Door het aansluiten van panden stijgt de koers van de aandelen van dit bedrijf. Later zijn er ook mogelijkheden om de hoogte in te bouwen, waardoor de koers sneller stijgt. De minimale aankoopprijs van aandelen is 50. Dus als je in kleine bedrijven investeert, is het wel van belang dat de koers boven de 50 komt. De grootste slag wordt echter geslagen als twee bedrijven met elkaar worden verbonden. Het grootste neemt de kleine over en de koers stijgt even zoveel. Tweemaal in het spel kun je een vlag plaatsen op een bestaand bedrijf (maximaal een vlag per bedrijf). Deze vlag telt als vier aandelen. Tot slot kun je nieuwe handkaarten kopen, zodat je meer mogelijkheden hebt in de rest van het spel. De koers van de aandelen daalt nooit. Daardoor voelde het spel een beetje eenvoudig en leek het alsof er een runaway leader probleem is. Ik vond het spel te veel gelijkenis vertonen met Acquire en Big Boss. De Amsterdamse grachtenpanden zagen er wel erg leuk uit. Chartered zal helaas niet op het Spellenspektakel staan dit jaar.

Chartered

Chartered

En nu was het echt tijd om naar huis te gaan.


Naar deel 6 (foto's).