Spellen aan Zee 2013

Spellen aan Zee 2013


Spellen aan Zee 2013 werd gehouden op 8 september 2013 in Den Haag.


Een verslagje van Ronald.


Wederom een nieuwe locatie voor deze beurs. Dit keer een gebouw gelegen in een groot park. Een ruime entreehal waarin verkoop van spellen, zowel nieuw als tweede hands. Een middelgrote zaal waarin de uitgevers hun spellen demonstreerden en een aparte zaal voor toernooien.


Bij binnenkomst ging ik (natuurlijk) meteen naar Play This One, waar mijn spel UGO! werd gedemonstreerd. Eind van de maand ligt het spel in de winkel, maar nu kon het al worden gespeeld. Samen met Nisha (9 jaar) en twee andere spelers, speelden we het kaartspel. Nisha wist heel constant te spelen en na 3 rondes van 16 punten, was ze al bijna zeker van de overwinning. Uiteindelijk was het verschil met de nummer 2 minimaal. Het spel speelde lekker vlot en had toch voldoende keuzemogelijkheden.

Nisha ging vervolgens Haba spellen spelen en ik liet me Oddville uitleggen bij Rocks Games. Je verzamelt in dat spel geld, grondstoffen en bouwplannen en vervolgens bouw je met behulp van de bouwplannen en de grondstoffen gebouwen in de stad. Deze gebouwen leveren direct voordelen en meestal ook privileges op. Verder zijn de gebouwen aan het eind van het spel punten waard. Zodra iemand 6 gebouwen heeft gebouwd, is het spel afgelopen en worden de punten geteld: gebouwen + grondstoffen + privileges. Het werd een spannende telling. De eindscore was 41, 40, 39 en 31, waarbij ik de gelukkigste was.

Op de beurs werd ook het nieuwe spel van Bruno Faidutti gedemonstreerd: Mascarade. Het spel is een beetje vergelijkbaar met Coup. Iedere speler krijgt 1 kaart met een personage en 1 kaart ligt in het midden. Doel van het spel is als eerste 13 muntstukken te hebben. Als je aan de beurt bent, heb je de keus uit 3 acties: 1) je personage bekijken, 2) 2 personages verwisselen, 3) je personage uitvoeren. Het verwisselen van personages werkt als volgt: je pakt je eigen personage en dat van een ander, houdt deze onder tafel en geeft vervolgens ieder weer een personage terug. Jij weet zelf of je ze hebt verwisseld of niet. Je mag je personage echter niet zomaar bekijken. Daar heb je actie 1 voor nodig. Het uitvoeren van een personage is eenvoudig. Je zegt welk personage je uitvoert en als niemand anders dit personage claimt, voer je de actie uit. De koning levert bijvoorbeeld 3 muntjes op. Je zegt: "ik heb de koning en neem 3 muntjes". Een andere speler kan nu zeggen: "ik heb de koning". Nu worden beide personages bekend gemaakt. Degene die gelijk heeft, mag 3 muntjes nemen. Degene die ongelijk heeft, betaalt 1 muntje boete aan het gerechtshof. Gokken, bluf, tactiek, het zit er allemaal in. Ik vond het erg geslaagd en mijn medespelers ook. Zij wilden direct nogmaals spelen. Speelbaar tot maar liefst 13 spelers.

Voor het verlaten van de beurs werd ik nog benaderd door een team dat het spel Staka had bedacht met het verzoek of ik het ook wilde proberen. Staka is een abstract spel. De spelers verplaatsen met hun pion over een eiland dat in de hoogte en de breedte groeit. In je beurt verplaats je verplicht je speelfiguur naar een aangrenzend veld van je eigen kleur of een neutrale kleur. Daarna bebouw je een aangrenzend veld door een dubbelgekleurde steen er met de juiste kleur op te leggen. De stapel mag daarbij niet hoger worden dan je speelfiguur. Aan het eind van het spel scoor je voor de stapels waarop jouw kleur bovenop ligt en als je zelf op zo'n stapel staat, telt deze twee of zelfs drie maal. Het eerste spel had ik één regel niet goed meegekregen, dus speelden we het nogmaals. Het is een intrigerend spel, wat zeker vraagt om een revanche. Tevens werd op de beurs alleen een eenvoudig basisspel gespeeld. Jammer dat abstracte spellen niet zo goed verkopen. Wellicht is er een passend thema aan te plakken (uitstervende dodo's?). www.stakathegame.com

Het was alweer tijd om naar huis te gaan. Spellen aan Zee is geen grote beurs, maar wel heel gezellig en veel uitgevers wisten de weg te vinden, waaronder 999Games, Jumbo (met veel Queen spellen), Asmodee, Rocks Games, The Gamemaster, Bergsala Enigma en Rielekst.