Corné van Moorsel

Auteurinformatie

Naam Corné van Moorsel

E-mail info@cwali.com

Website http://www.cwali.nl/ | Cwali in Spelmagazijn

Sandra schudt de hand van Corné van Moorsel

Algemeen

De wiskundige achtergrond van Corné van Moorsel kun je terugvinden in veel van zijn spellen. Het ontwerpen en uitgeven is niet alleen zijn werk, maar nog veel meer een hobby. Inmiddels is hij er in geslaagd van Cwali een prima spellenuitgever te maken. Voor Corné is een spel pas geslaagd als hij er zelf verslaafd aan raakt. "Een spel moet onvoorspelbaar zijn, maar niet te veel op geluk teren. Je moet niet op één bepaalde manier kunnen winnen. Op het moment dat je weet waarom je een spel leuk vindt, is het al niet leuk meer."

Spellen ontwerpen

Al heel lang is Corné bezig met het ontwerpen van spellen. De oudere spellen zitten vaak erg ingenieus in elkaar en zijn daarom vaak best pittig om goed te spelen. Hij heeft ook diverse puzzels ontworpen en veel van zijn spellen bevatten geen (of slechts een geringe) geluksfactor. Een tijd lang waren zijn spellen te herkennen aan de koker waarin ze waren opgeborgen. Dat was zeker goed herkenbaar, maar niet echt handig om in een spellenkast (of een winkel) op te bergen.

Spellentoekomst

De afgelopen jaren bracht Corné elk jaar wel één of twee nieuwe spellen uit en dat is ook in de toekomst te verwachten. Het lijkt erop dat de spellen zich iets meer zullen toespitsen op de wat grotere markt.

Spelontwikkelingen

Je kunt duidelijk een ontwikkeling zien in de spellen van Corné. De laatste jaren is de kwaliteit van de uitvoering van de spellen met sprongen vooruit gegaan. Ze zijn vrijwel niet meer te onderscheiden van de spellen van grote uitgevers. De serie twee-speler spellen is een prima aanvulling op het huidige spelaanbod in dit marktsegment.

Uitgever

Corné geeft zijn spellen uit via zijn eigen bedrijfje Cwali. Inmiddels wordt zijn spel Typo ook door University Games uitgegeven en ZooSim is onder de titel O Zoo le Mio uitgegeven bij Zoch. Factory Fun is in 2010 uitgebracht door Z-Man Games.

Bijzonderheden

Drie van de spellen van Corné zijn inmiddels online te spelen. Streetsoccer is op diverse sites te spelen, Subulata kun je spelen op jijbent.nl en ook Floriado is online te spelen (bij OnlineBrettspiele). In 2007 is er een speciale website gekomen waar oude en nieuwe spellen van Corné te spelen zijn: Mastermoves.

Veel van zijn spellen zijn genomineerd voor spellenprijzen:

De Nederlandse Spellenprijs: Morisi (2001), StreetSoccer (2002), ZooSim (2003), Factory Fun (2007), Sun, Sea & Sand (2011)

The International Gamers Awards (voorheen Gamer's Choice Awards): Morisi (2000), StreetSoccer (2003), Factory Fun (2007)

Best Abstract Strategy Game: Morisi (2002) .

Spelbeschrijvingen in Spelmagazijn